Eten met nijntje: lekkere groenterecepten voor kinderen

In het kleurrijke lees- en kookboek ‘eten met nijntje’ staan vijf nijntje-verhalen over eten én veertig nieuwe recepten van culinair schrijver en vader Samuel Levie. Jonge kinderen worden met behulp van nijntje gestimuleerd tot het proberen van nieuwe smaken en groenten. De gerechten zijn eenvoudig om te maken, gezond en vooral erg lekker. Hieronder hebben we twee lekkere groenterecepten voor kinderen uitgelicht. Ook heerlijk voor de rest van de familie. Eet smakelijk!

Lekkere wortelsaté

Dit is niet zomaar saté: deze saté is namelijk gemaakt van wortels! Je kunt hetzelfde doen met bijvoorbeeld pompoen, aubergine of pastinaak

Wat heb je nodig?
Spiesjes: satéprikkers, 12 flinke bospenen, 4 el sojasaus, 1 teen gehakte knoflook, 2 cm gember geraspt. Satésaus: ½ sjalot, zonnebloemolie, ½ tl korianderpoeder, ½ tl komijnzaad, 6 el pindakaas, 3 el ketjap, 100 ml kokosmelk, optioneel: sambal.

Hoe maak je wortelsaté?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de wortelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm lang. Maak een marinade van de sojasaus, knoflook en gember en wrijf de stukjes wortel hiermee in. Rooster de wortel 30 minuten in de oven. Maak intussen de pindasaus. Snipper de sjalot en bak zachtjes in een klein scheutje olie. Bak de koriander en komijn kort mee en doe nu de pindakaas, ketjap en kokosmelk erbij in de pan. Laat even doorkoken en breng op smaak met zout, peper en eventueel een heel klein beetje sambal voor wat pit. Rijg de stukjes wortel op een prikker zodra ze gaar zijn. Serveer de pindasaus ernaast om de worteltjes in te dopen. Eet met wat rijst of als lunchgerechtje.

Kleurrijke linzenpilav

Deze pilav zit vol met groenten en is lekker én gezond. Je kunt het als bijgerecht of als hoofdmaaltijd serveren.

Wat heb je nodig?
1 ui, 1 teen knoflook, olijfolie, 1 winterpeen, 2 stengels bleekselderij, 1 tl kurkuma, 60 gram rozijnen, 100 gram basmatirijst, 300 gram gekookte kleine groene linzen, 350 ml groentebouillon, 10 blaadjes munt, 4 el yoghurt, 4 el zonnebloempitten, optioneel: koriander of peterselie.

Hoe maak je linzenpilav?
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en winterpeen in blokjes. Doe een scheut olijfolie in een zware pan en bak alle groenten hierin. Bak de kurkuma een minuutje mee. Spoel de linzen en rijst af in een zeef. Voeg de linzen en de rijst toe aan de groenten in de pan, samen met de rozijnen. Bak alles nog een minuut of twee. Voeg de groentebouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het geheel een minuut of twintig koken tot de rijst gaar is. Snijd ondertussen de munt fijn en meng deze met de yoghurt. Breng op smaak met wat zout. Bak de zonnebloempitten in een droge pan tot ze kleuren. Roer de rijst los met twee vorken. Serveer op borden, lepel er wat van de yoghurt overheen en garneer met zonnepitten en optioneel nog fijngesneden koriander of peterselie.