Gelukkig nieuw jaar met groenten en fruit

We kunnen na dit jaar wel wat geluk gebruiken. In sommige landen geloven ze dat je dit kunt afdwingen door bepaalde groenten en fruit te eten op Oudjaarsavond of Nieuwjaarsdag. Het kan geen kwaad om het te proberen, toch?

Groen(t)e

Zo eten ze in het zuiden van de Verenigde Staten op Nieuwjaarsdag zwarte ogen bonen en groene (blad)groenten. Ze eten de bonen voor geld ("peas for pennies") en de groene groenten ook ("greens for dollars"). Het groen van de groenten staat voor de groene kleur van de dollars. Begin dus 1 januari met groene (blad)groenten, zoals groene kool. Bijvoorbeeld deze stamppot groene kool met spicy noten, een heerlijk winters recept voor de start van het nieuwe jaar.

Druiven

In Spanje en Mexico is het gebruikelijk om 12 druiven te eten om middernacht. Dit brengt geluk voor de komende 12 maanden. Onze tip: serveer er wat citroenijs bij en je hebt meteen een lekkere midnight snack.

Granaatappel

Granaatappels worden in vele culturen geassocieerd met vruchtbaarheid. In Griekenland gooien ze granaatappels hard tegen de vloer zodat de zaadjes eruit spatten. Dit symboliseert weldaad en overvloed voor het komende jaar. Wellicht een mooie manier om je frustraties er even uit te gooien.

Mocht dit toch te raar zijn voor jou als Nuchtere Hollander: je kunt de pitjes er natuurlijk ook gewoon zelf even uithalen. Halveer de granaatappel en klop dan aan de achterkant met een houten lepel op de schil. De pitjes vallen er dan zo uit, als de granaatappel tenminste niet te oud is.

Lekker om direct op te eten! Of gebruik het als kleurrijke garnering voor je salade, zoals deze witlofsalade

Hoe dan ook, wij van Veggipedia wensen je een hele fijne Oud & Nieuw. Laten we van 2021 een mooi, 'groentefruitrijk' jaar maken. Het is immers de International Year of Fruits and Vegetables.