Broccoli kopen
Broccoli moet bij aankoop een vaste structuur hebben én een diepgroene kleur. Koop geen broccoli die al geel begint te worden.
Zelf broccoli kweken
Zorg voor een warm en vochthoudend stukje grond waar eerder nog geen andere koolsoorten hebben gestaan. Ook moet je de grond voor gebruik even bemesten. Wil je meer weten over hoe je je eigen broccoli kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt broccoli?
Rauw
Struik ('vuil') s/m/l: 360/430/500 gram
Struik (schoongemaakt) s/m/l: 198/236/275 gram
Groentelepel: 45 gram
Gekookt of diepvries gekookt
Groentelepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Teelt
Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, maar er zijn verschillen en dat is niet alleen de kleur. Ze zijn beide herkenbaar aan hun bloemknoppen.
Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn het de aanlegsels van de bloemknoppen die we eten.
Verder is broccoli kleiner dan bloemkool en is de structuur ook losser.
Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten.
Filmpje: Kool verbouwen in je eigen moestuin.
Tip
Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Broccoli smaak
Broccoli is knapperig en fris. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar dan fijner en pittiger.
Broccoli kun je zo gebruiken:
- Roerbakken met ui en champignons.
- In volkorenpasta met kip en pesto.
- Blancheren en verwerken in een salade met hardgekookt ei en tomaat.
- Gepureerd toevoegen aan bouillon (met minder zout) voor een heerlijke soep.
- Serveren met gesmolten oude 30+ kaas.
- Verwerken in een broccoli-kaastaart.
- Rauw in salades.
- Als vulling van een omelet.
- De stronkjes in reepjes gesneden en kort gekookt met een dipsaus.
Consumptiecijfers
Broccoli staat op plek 6 in de top 10 meest gegeten groentesoorten.