Snijbonen

Iedereen kent ze: de platte bonen die wel 25 cm lang kunnen worden. We hebben het over de snijboon, de familie van de sperzieboon. De snijboon wordt gesneden gegeten, zoals de naam al zegt. Op deze manier komt het aroma goed tot z’n recht. Je kunt de snijboon in stukjes of reepjes bereiden. Je kunt het serveren als bijgerecht of in combinatie met andere groenten.

OOK WEL GENOEMD:

Snijbonen
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Snijbonen kopen

Snijbonen moeten er lekker frisgroen uitzien en stevig aanvoelen. Meestal worden ze los aangeboden. Als ze verpakt zijn, is het slim om op de houdbaarheidsdatum te letten.

Je vindt ze bij de groente- en fruitafdeling van de supermarkt. Of bij de groenteboer in de winkel of op de markt.

Supermarkten en groentespeciaalzaken geven je vaak de keuze: zelf snijden of kant-en-klaar gesneden.

Portiegrootte

Blik/glas, diepvries of gekookt
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 35 gram

Rauw
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 38 gram
Afval 5% en slinkpercentage 9%.


Teelt

Snijbonen zijn platte bonen die wel 25 cm lang kunnen worden. De snijboon is plantensoort uit de familie van de vlinderbloemigen. De plant draagt brede, platte peulen.

Filmpje: Sperziebonen (familie van de snijboon)

Tip

Voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram heb je ongeveer dezelfde hoeveelheid verse snijbonen nodig.

Snijbonen smaak

Snijbonen hebben een volle, typische bonensmaak. Ze zijn lichtzoet.

Je kunt snijbonen zo gebruiken:

  • Koken met bouillon, knoflook en serveren met een beetje zachte margarine, peterselie en peper.
  • Koken met azijn, vloeibare margarine, uisnippers, peper, verse sinaasappelsap en selderij.
  • Gekookt en afgekoeld in een salade met radijs, appel en 30+ kaas kaasblokjes.
  • In een roerbakschotel met knoflook, worteltjes en shoarmakruiden.
  • Gekookt en geserveerd met mosterdsaus.
  • In een stamppot met witte bonen.

Consumptiecijfers

Over de sperzieboon, familie van de snijboon, weten we het volgende. De sperzieboon staat op plek 4 in de top 10 van de meest gegeten soorten groente.

Recepten met snijbonen

Meer recepten

Voedingswaarden snijbonen

Algemeen
Energie
kj
93
Energie
kcal
22
Eiwit
gr
1.9
Eiwit plantaardig
gr
1.9
Koolhydraten
gr
2
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
7
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.07
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
4
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
40
Fosfor
mg
30
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO

Verkrijgbaarheid snijbonen

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec