Asperges seizoen
Asperges zijn de laatste groenten van Nederlandse bodem die zich nog echt aan een seizoen houden. Uit de volle grond dus, niet uit de kas of ingevlogen per vrachtvliegtuig. Wanneer het seizoen van start gaat, is afhankelijk van de weersomstandigheden. De eerste asperges worden eind februari of begin maart geoogst, afhankelijk van de temperaturen dat jaar. Het traditionele aspergeseizoen loopt van half april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper). Hoewel het niet zo is dat asperges op die dag uit het niks stoppen met groeien, zijn aspergetelers streng en halen ze vanaf dan geen enkele asperge meer uit de grond. Dat komt omdat een aspergeplant na oogst nog moet doorgroeien, zodat hij krachtig genoeg is om het jaar erop óók voldoende asperges te leveren.
Asperges kopen
Asperges zijn gevoelig voor uitdrogen. Let er bij aankoop op dat ze er fris en niet uitgedroogd uitzien. Ook moeten ze stevige kopjes hebben en geen bruine vlekken.
Asperges kunnen verzuren en verkleuren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zelf asperges kweken
Voordat je begint met het kweken van je eigen asperges, is het goed te weten dat het totale groeiproces, van het zaadje tot de eerste verse asperge, wel twee jaar duurt. Wil je het proberen? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een asperge?
Gekookt
Per stuk: 35 gram
Rauw
Eetlepel: 40 gram