Koolraap kopen en bewaren
Let erop dat koolraap stevig en droog is. De knol mag geen beschadigde plekken hebben. Op de fruitschaal kun je koolraap tot wel 6 weken bewaren.
Zelf koolraap kweken
Je zaait koolrapen meestal begin juni. Wil je meer weten over hoe je je eigen koolraap kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een koolraap?
Rauw
Per stuk (vuil): 840 gram*
Per stuk (vuil): 1250 gram*
*Afval 20% en slinkpercentage 8%
Zak: 500 gram
Opscheplepel: 30 gram
Eetlepel: 20 gram
Gekookt
Opscheplepel: 30 gram
Eetlepel: 20 gram
Teelt en seizoen
Koolraap behoort tot de familie van de kool. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap.
Deze dikbuikige knol groeit onder de grond, in tegenstelling tot andere koolsoorten. Nederlandse koolraap is van oktober t/m maart in het seizoen.
Tip
Reken op ruim 300 gram koolraap per persoon om zo je portie groenten binnen te krijgen. Koolraap is een mooie Hollandse klassieker, goed voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Koolraap smaak
Koolraap heeft een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten, ham en lamsvlees.
Je kunt koolraap zo gebruiken:
- Gekookt in blokjes met hamblokjes en ui.
- In puree met een beetje margarine of scheutje olie, kookroom (light) en/of geraspte 30+ kaas.
- In stamppot met rauwe andijvie.
- Gekookt met een beetje mosterd.
- Gekookt met een beetje kaneel en suiker.
- Gestoofd in kookroom (light), citroensap en Italiaanse kruiden.
- In soepen.