Volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie van Francesca Kookt

Ga naar:

Boodschappenlijst

125 g cherrytomaten
2 uien gesnipperd
2 teentjes knoflook fijngehakt
2 el bakolijfolie
2 courgettes geraspt
zwarte peper
360 g volkoren fusilli
100 g pijnboompitten
200 g spinazie grof gehakt
40 g Grana Padano 32+ geraspt
sap en rasp van 1 citroen
2 el olijfolie extra vergine

Bereidingswijze

Dit is één van de favoriete pastarecepten van Francesca, een echte go-to wanneer ze zin heeft in een makkelijke, snelle én voedzame maaltijd. Een recept waar stiekem veel meer groente inzit dan het lijkt: ideaal voor een gezin met kinderen! Want houden we allemaal niet van comfort food gerechten die volgestopt zitten met groenten en waar iedereen van geniet? In ieder geval is deze volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie ook superlekker en dat is natuurlijk waar het écht om draait.

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Doe de cherrytomaten in een ovenschaal of op een bakplaat bekleed met bakpapier en pof ze in de oven. Haal ze eruit wanneer je de borden gaat opmaken.
3. Verhit een hoge pan en fruit 1 ui en 1 teentje knoflook in 1 el bakolijfolie.
4. Voeg de geraspte courgettes toe en bak even mee. Breng op smaak met peper.
5. Voeg de volkoren fusilli toe en circa 700 ml water. De pasta moet echt nét onder water staan, je giet deze namelijk in principe niet (of zo weinig mogelijk af). Zo krijg je een heerlijk romige pasta, zonder toevoeging van boter. Breng aan de kook tot de pasta beetgaar is. Laat op middelhoog vuur koken en roer af en toe goed door.
6. Verhit intussen een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten.
7. Verhit ook een wok of koekenpan, fruit de andere ui en het teentje knoflook in 1 el bakolijfolie. Voeg de spinazie toe en roerbak tot het net geslonken is. Haal dan de pan van het vuur.
8. Giet indien nodig een beetje vocht van de pasta af, vang het kookvocht wel op. Het kan zijn dat het te waterig is, maar het kan ook net vochtig genoeg zijn.
9. Voeg de roergebakken spinazie, Grana Padano 32+ kaas, sap en rasp van 1 citroen en 2 el olijfolie extra vergine toe aan de pasta. Roer goed door, doe de deksel op de pan en laat een paar minuten staan. Is de pasta te droog? Roer er dan wat van het opgevangen kookvocht door.
10. Serveer op ieder bord een schep van de pasta met wat geroosterde pijnboompitten, de gepofte cherrytomaten, versgemalen zwarte peper en eventueel een extra partje citroen.

Tip:
Deze volkoren pasta met courgette doet het ook heel goed als lunch de volgende dag. Je hoeft hem dan niet eens opnieuw op te warmen. Je kunt er eventueel ook wat tonijn en kappertjes aan toevoegen om het net even een andere smaak te geven. Een kliekje van deze pasta kun je ook goed invriezen.

Dit recept is onderdeel van weekmenu 1.

Let op: dit recept is voor twee volwassenen en twee kinderen. Maak dus iets meer dan het recept voor vier volwassenen. Pas de hoeveelheden iets aan voor vier volwassenen.

Print
Delen
Fullscreen

Voedingswaarde per persoon

Energie
625 kcal
Vet
23 gram
Eiwit
25 gram
Waarvan verzadigd
5 gram
Koolhydraten
73 gram
Vezels
11 gram
Waarvan suikers
11 gram
Zout
0.2 gram

Meer over de ingrediënten

Meer groenten & fruit

Ook lekker!

Meer recepten