Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Per Persoon
345 gram groenten
Shakshuka blijft voor foodblogger Francesca Kookt een geweldig gerecht om kliekjes groenten in te verwerken. De basis van een shakshuka is altijd een kruidige (of soms zelfs pittige) tomatensaus waarin je op het laatst eieren laat pocheren. Verder kun je alle soorten groenten toevoegen. Deze keer koos Francesca voor wortel, want ze had een klein overschot in huis. Qua specerijen viel haar keuze op curry madras, een milde en fruitige kerriesoort waar haar kinderen dol op zijn, en Francesca ook trouwens. Ze hebben gesmuld met het hele gezin!
1. Verhit een hapjespan en fruit de ui een paar minuten in de zonnebloemolie.
2. Voeg de wortel toe met de curry madras specerijen en optioneel chilipoeder naar smaak, roerbak dit 5 minuten.
Tip: zorg ervoor dat de blokjes wortel echt klein zijn, anders moet je ze straks langer laten garen in de tomatensaus.
3. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut. Roer daarna de stukjes tomaat erdoor en bak nog 1 minuut.
4. Schenk de tomatensaus in de pan en roer de bonen en suiker door de saus. Zet het vuur iets lager en laat circa 10 minuten pruttelen tot de wortel net zacht is. Proef en breng op smaak met zwarte peper.
5. Maak met een lepel 4 kuiltjes in de saus. Breek daar voorzichtig de eieren in, zonder de dooier te breken. Zet de deksel op de pan en laat de eieren in circa 8 minuten garen, tot het eiwit niet meer doorzichtig is.
6. Garneer optioneel met sumak en de grof gehakte koriander. Serveer de shakshuka direct met het brood.
* Sumak wordt gemaakt van een fruitig, zuur besje. Je kunt het tegenwoordig bij veel (grotere) supermarkten in het specerijenschap vinden. Strooi het over kruidige gerechten heen die een frisse, citroenachtige touch kunnen gebruiken. In plaats van citroen- of limoenrasp bijvoorbeeld. Ook erg lekker in combinatie met vis.
Dit recept is onderdeel van weekmenu 3.
Let op: dit recept is voor twee volwassenen en twee kinderen. Pas de hoeveelheden iets aan voor vier volwassenen.