Ga voor kleur met groente op je brood

Veel Nederlanders eten regelmatig brood tijdens de lunch. Maar heb jij ook wel eens dat je moeilijk kunt kiezen waar je je boterham mee gaat beleggen? Veggieblogger Robin van Schaik wel. Zij heeft daarom wat inspiratie opgedaan voor meer variatie en kleur op haar brood.

Volkoren brood

Om te beginnen kies ik als ik brood eet altijd voor volkoren brood. Daar zitten namelijk veel voedingsvezels in die onder andere zorgen voor een verzadigd gevoel en een goede stoelgang. En wist je dat de term 'volkoren' warenwettelijk beschermd is? Dit garandeert dat het brood daadwerkelijk is gemaakt van volkorenmeel. Voor brood met fantasienamen als 'Waldkorn' is dit niet het geval!

Gezond broodbeleg

Na een goede basis van volkorenbrood gekozen te hebben komen we bij het beleg. Het Voedingscentrum geeft op deze pagina belegtips voor op je boterham of cracker. Een aantal tips die ze geven is om je brood te beleggen met zelfgemaakte paprikaspread, plakjes banaan, plakjes aardbei, gegrilde groenten en Hüttenkäse met radijs. Ik kijk er watertandend naar. Zo mooi en kleurrijk ziet het er allemaal uit! Het is sowieso altijd een goed idee om voor veel kleur op je bord te kiezen. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook nog eens gezond. Dus Ga voor Kleur!

Broodrecepten Veggipedia

Ook op Veggipedia kun je genoeg overheerlijke broodrecepten vinden. Bij veel mensen doet ei op brood het goed. Daar kun je makkelijk groenten aan toevoegen zoals bij deze boerenomelet met paprika. En wat dacht je van dit recept met gepocheerd ei, gele kiwi, ham en spinazie? De zoete smaak van gele kiwi lijkt mij verrukkelijk met de hartige smaak van ei en ham. Deze staat nog op mijn lijstje om te proberen!

Twee andere recepten waarin fruit wordt gecombineerd met hartige ingrediënten zijn deze volkorenbol met rode bietensalade en deze sandwich Hawaï. Zelf vind ik die smaakcombinatie van zoet fruit met hartige ingrediënten altijd heerlijk, maar het kan natuurlijk heel goed dat jij dat niet lekker vindt. In dat geval kun je het fruit weglaten van je boterham en bijvoorbeeld los eten.

Meer zin in geroosterd brood? Bekijk dan eens deze recepten:

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de boterhammen in bovenstaande recepten niet te roosteren als je meer zin hebt in normaal brood. Heb je geen broodrooster? Geen probleem, dat hoeft ook niet. Ik rooster mijn brood altijd in het tosti-ijzer.  

Zin in vis? Dan is dit recept voor een pittige tonijnpistolet misschien iets voor jou.

Bon appetit!

Veggieblogger: Robin van Schaik