Nasu

De Japanse Nasu staat bekend om zijn volle, zachte en nootachtige smaak. De Nasu heeft een dunne schil. Dit maakt de Nasu zeer geschikt om te poffen, te grillen of om in de oven te bereiden. Het vruchtvlees van de Nasu blijft mooi wit van kleur na het opensnijden.

OOK WEL GENOEMD:

Aubergine
Nasu
Aubergines
Vruchtgroente
Ga naar:

Informatie

Nasu kopen

Aubergines als de Nasu moeten bij aankoop een gave en gladde schil hebben met een matte glans.
Bij een lichte vingerdruk veert de aubergine terug. 

Portiegrootte

Per stuk: 40-100 gram


Teelt en seizoen

Aubergines groeien in Nederland in kassen die dé ideale groeiomgeving bieden aan de aubergineplant. Dankzij de teelt in kassen zijn de Nederlandse aubergines perfect van kwaliteit en bijna jaarrond beschikbaar.

Een aubergineteler waant zich dagelijks in de tropen. 's Nachts is de temperatuur in de kas net onder de 20°C, overdag kan deze oplopen tot 30°C. Bij deze hoge temperaturen wordt een hoge luchtvochtigheid aangehouden waardoor het tropische gevoel nog verder wordt versterkt. Aubergineplanten worden ongeveer 5 meter hoog. Aan de plant bloeien telkens meerdere bloemen tegelijk, waardoor ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant groeien. In een jaar tijd groeien er zo'n 150 aubergines aan één plant.

Het verzorgen van de planten gebeurt nog grotendeels met de hand. Dagelijks knippen medewerkers van het teeltbedrijf de rijpe vruchten met een schaartje af. Deze worden voorzichtig in grote bakken gelegd om te voorkomen dat de aubergines beschadigen. Na het plukken sorteert men de aubergines op kwaliteit, grootte en gewicht en verpakt men deze volgens specificaties van de supermarkten.

Hommels en bijen zijn zeer belangrijk in de teelt van aubergines. Zij zorgen namelijk voor de bevruchting van de bloemen. Zonder hommels en bijen geen aubergines. Auberginetelers werken veelal samen met imkers die de bijenkasten in de kas plaatsen. Per 5.000 m² aubergineplanten (= ongeveer 1 voetbalveld) wordt 1 bijenkast geplaatst.

Om de planten ongestoord te laten groeien, worden de groeiomstandigheden in de kas zo optimaal mogelijk gehouden. Vaak wordt daarvoor een klimaatcomputer ingezet. Deze zorgt voor het ideale klimaat rond en onder de plant. Temperatuur, luchtvochtigheid en water geven bij de wortels worden zo optimaal geregeld.

Aubergineplanten staan met hun voeten in substraat, een natuurproduct dat telen in de grond overbodig maakt. De planten kunnen er goed in wortelen. Door het substraat kan de teler precies de hoeveelheid voedingstoffen geven die de plant nodig heeft voor een optimale groei. Water en voedingsstoffen die de plant niet nodig heeft, worden opgevangen en opnieuw gebruikt. In substraat zitten bovendien nauwelijks ziektekiemen. De plant wordt daardoor minder snel ziek. Het substraat kan na de teelt opnieuw worden gebruikt. Als substraat wordt naast steenwol ook wel gewerkt met kokosvezel of kleikorrels.

Tip

Met 3 Nasu’s van 100 gram heb je meteen je dagelijkse portie groenten van 250 gram binnen!

Nasu smaak

De Nasu heeft een volle, zachte en nootachtige smaak. Het vruchtvlees van de Nasu blijft mooi wit van kleur na het opensnijden.

De Nasu combineert perfect met:

  • Roerbakken met ui, tomaat, paprika en Italiaanse kruiden.
  • Grillen of gebruik ze op de barbecue. Bestrijk de aubergines met wat olie en sesamzaadjes. 
  • Plakken aubergine stoven in droge witte wijnazijn met knoflook, tijm en peterselie.
  • Vullen met mager rundergehakt of zilvervliesrijst en stoven in tomatensaus. 
  • In Mediterrane gerechten als moussaka en ratatouille.
  • In een rolletje met mozzarella, parmaham en basilicum.

Recepten met nasu

Meer recepten

Voedingswaarden nasu

Aubergine rauw
Aubergine gekookt
Algemeen
Energie
kj
84
Energie
kcal
20
Eiwit
gr
1
Eiwit plantaardig
gr
1
Koolhydraten
gr
3
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
6
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0
Vitamine B1
mg
0.04
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
2
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
10
Fosfor
mg
12
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid nasu

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec