5 feestelijke groenten om je kerst kleur te geven

Bij een kerstdiner kunnen groenten natuurlijk niet ontbreken. Ze geven kleur en variatie (in textuur en smaak) aan je bord. Wij sommen 5 feestelijke kerstgroenten voor je op en geven daarbij een heerlijke recept-suggestie

Paarse spruitjes

Paarse spruitjes smaken net wat anders dan de groene variant. Ze zijn zoeter en nootachtiger. Super leuk voor kerst natuurlijk die paarse kleur. Maar pas op: als je deze spruiten kookt, dan gaat de paarse kleur verloren. Kies daarom voor roosteren (in de oven), stomen of roerbakken.

Rode biet

De rode biet is fris en zoet van smaak en perfect voor je kerstdiner! Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke bietencarpaccio met geitenkaas van. Ideaal als vervanger van vleescarpaccio voor de vegetariërs in het gezelschap.

Pompoen

Op zoek naar een vegan optie voor je kerstmenu? Dan is deze stamppot van geroosterde pompoen, linzen en geroosterde pindajus misschien iets voor jou. Echte winterkost, heerlijk als het koud is buiten. Stamppot klink misschien niet zo feestelijk, maar dit is niet zomaar een stamppot. Er zit namelijk niet alleen maar aardappel doorheen, maar ook pastinaak en geroosterde pompoen. Net weer wat anders dan boerenkoolstamppot of andijviestamppot. Gebruik voor het opdienen mooie borden en een uitsteekring om de stamppot tot mooie 'taartjes' te vormen. Garneer eventueel met gebakken paddenstoelen. Het feest kan beginnen!

Aubergine

Wel eens gehoord van Baba Ganoush? Dit is een Syrische/Libanese dip op basis van geroosterde aubergine. Deze populaire dip is in veel supermarkten kant-en-klaar te koop. Maar heb je het wel eens zelf gemaakt? Dat is helemaal niet zo moeilijk, duurt niet lang en is natuurlijk veel lekkerder! Binnen een handomdraai heb je een heerlijke en feestelijke dip op tafel voor bij de borrel.

Pastinaak

Pastinaak is een vergeten groente, een voorloper van onze winterwortel. Vroeger was het een razend populaire groente en de populariteit van deze wortelsoort raakt weer in opmars. Heel logisch, want het is reuze lekker! Van oktober tot en met maart groeit het op Nederlandse bodem.  Onze recept-tip: pastinaak, bietjes en pompoen uit de oven. Serveer het in een mooie schaal en het ziet er fantastisch uit.

Wil je meer inspiratie voor groente in je kerstmenu? Bekijk dan deze pagina.