Chinese kool, witte kool en spitskool. Wat is het verschil?

Al die verschillende kolen. Best verwarrend! Kolen komen in ieder geval allemaal van Nederlandse bodem (dus lekker duurzaam) en dit is genoemd als food trend voor 2021. Ook zijn ze nog eens geweldig voor je darmgezondheid! Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen al die koolsoorten? We leggen het uit.

Chinese kool

Chinese kool komt van oorsprong uit het noorden van China. Maar tegenwoordig is deze koolsoort ook prima in het Nederlandse klimaat te kweken, in een kas (vanaf april) of buiten (vanaf half juli). Typisch aan de Chinese kool is dat de uitgesproken koolsmaak mist. De knapperige textuur en licht zoete smaak zorgen ervoor dat kinderen deze groente meestal wel lekker vinden. Qua uiterlijk lijkt de Chinese kool een beetje op een langwerpige krop sla. De bereiding is ook net als bij sla: je wast de krop en snij hem in (smalle of dikke) repen. De harde kern kun je weggooien. Je kunt Chinese kool in veel verschillende gerechten gebruiken, zoals in nasi of bami, rauw in een salade of in een roerbakschotel. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke Chinese koolsalade met peer of deze geroerbakte Chinese kool met kip. Nog een tip: Chinese kool slinkt enorm tijdens het koken, dus sla een lekker ruime hoeveelheid in!

Witte kool

Witte kool lijkt van de buitenkant op een krop ijsbergsla. De smaak is redelijk neutraal en daardoor kun je eindeloos variëren met deze koolsoort in allerlei gerechten. Wist je bijvoorbeeld dat witte kool wordt gebruikt om zuurkool van te maken? Ook in roerbakschotels, nasi, bami en rauw in een salade is witte kool heerlijk. Op Veggipedia staan verschillende recepten met witte kool zoals deze Indiaase curry met witte kool en kalkoen, deze witte koolsalade met sinaasappel en deze bruine bonenschotel met pittige witte kool. En goed om te weten: witte kool komt in topkwaliteit van Nederlands bodem. Lekker duurzaam dus! Voor de bereiding snij je de kool in vieren en haal je de harde kern eruit. De parten was je goed onder de kraan en daarna snij je ze in repen.

Spitskool

Spitskool is familie van de witte kool. Zoals de naam al zegt is de vorm van 'spits', oftewel puntig. De smaak is wat sappiger en lichter dan die van witte kool. Net als Chinese kool en witte kool kun je met deze kool alle kanten op: van Westerse tot Oosterse gerechten en van rauw tot gebakken. De bereiding is net als die van witte kool en Chinese kool. Snij de kool in de lengte door. Vervolgens was je hem goed en haal je de stronk in het midden eruit. Daarna snij je de spitskool in reepjes.

Ben jij een avontuurlijke eter en wil je wat bijzonders proberen? Probeer dan eens dit recept met gebakken banaan, gerookte makreel en spitskool. Vind je dit een beetje te gek? Dan kun je ook voor een wat veiligere optie gaan met deze geroerbakte pikante spitskool of spitskoolsalade met balsamicodressing. En leuk om te weten: er bestaat ook een paarse variant van de spitskool!

Bekijk hier de groentetrends voor 2021.