Halloween

met groenten en fruit

Halloweengroenten: pompoen en rapen

Bij Halloween denk je snel aan pompoenen met griezelige gezichten, maar wist je dat de raap ook met deze feestdag te maken heeft?

De traditie van het uitkerven van een pompoen (een 'Jack-o'-Lantern') is door Ierse immigranten meegebracht naar de Verenigde Staten. Volgens de Ierse folklore was Jack een smid die de duivel verschillende keren voor de gek had gehouden. Toen Jack stierf, werd hem de toegang tot zowel de hemel als de hel ontzegd. Toen de duivel hem wegstuurde, gaf hij Jack een brandend kooltje. Jack holde een raap uit om hierin het brandende kooltje te dragen en hem licht te geven. De Ieren herinnerden zich dit verhaal elk jaar door enge gezichten op (knol)rapen te snijden en er een brandend stuk steenkool in te plaatsen. Toen veel Ieren echter naar de Verenigde Staten emigreerden, ontdekten ze dat pompoenen beter verkrijgbaar waren en betere Jack-o'-Lanterns maakten dan rapen.

Je kunt met Halloween dus prima pompoen op tafel zetten, maar als je het echt op z'n Iers wil doen, dan ga je voor de knolraap of koolraap. Wij zetten voor beide groenten de lekkerste recepten voor je op een rijtje. 

6 x griezelig lekkere recepten met pompoen

5x griezelig lekkere recepten met rapen

Meer Halloween inspiratie