Wat is zomerfruit?

De zomer is net van start gegaan. En weet je wat zo lekker is aan de zomer? Dat typische sappige en zoete zomerfruit. Heerlijk verfrissend tijdens een warme zomerdag. Lekker om los te eten maar ook om te verwerken in een salade, op brood of in een warme maaltijd. Als je fruit eet uit het seizoen dan is dat niet alleen lekker, maar ook duurzaam en heel gezond! Hieronder vertellen we iets meer over vier zomervruchten: aardbeien, bramen, frambozen en kersen.

Aardbeien

De aardbei, ook wel zomerkoninkje genoemd, heeft een heerlijk zoete en sappige smaak. Om de smaak het best tot zijn recht te laten komen, kun je ze het beste een uur van tevoren uit de koelkast halen. Als je aardbeien los eet, hanteer dan een schaaltje van 100 g (5-6 aardbeien) als 1 stuk fruit. Naast dat aardbeien los erg lekker zijn, kun je kunt ze ook goed verwerken tot een smoothie. Ook kun je je boterham/cracker ermee beleggen;  je kunt aardbeien toevoegen aan je bakje met yoghurt; en je kunt ze in je salade stoppen.

Bramen

Bramen zijn familie van de aardbei. Net als de aardbei is de braam heerlijk zoet en sappig. Hierbij geldt: hoe groter, hoe lekkerder. Je kunt bramen het beste in de koelkast bewaren waar ze 1-3 dagen goed blijven. Een schaaltje van 125 g telt mee als 1 stuk fruit. Dat is bijna een heel doosje (á 150 g). Als je het zonde vindt om meteen een heel doosje relatief dure bramen op te eten, dan kun je er ook voor kiezen om een mix van fruit (bijvoorbeeld bramen, aardbeien, appel, druiven, etc.) te maken waar je een aantal bramen aan toevoegt. Daarnaast zijn bramen, net als aardbeien, lekker in smoothies, in je yoghurt of vla, op brood, in een groentesalade en ze zijn lekker om jam van te maken.

Frambozen

Net als bramen zijn frambozen opgebouwd uit talloze bolletjes. Ook frambozen zijn lekker sappig en zoet. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, die je nodig hebt voor een goede darmwerking. Een doosje frambozen kun je, net als bramen, 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is dat 1 dag. Een schaaltje frambozen van 100 g is gelijk aan 1 stuk fruit. Voor inspiratie zijn hier een aantal lekkere recepten met frambozen: zomerse salade met bietjes en framboos, zomers toetje met perzik en frambozensaus en fruitwraps met gemengd rood fruit.

Kersen

Kersen behoren evenals pruimen tot de steenvruchten, omdat het vruchtvlees een steenachtige pit bevat. De smaak van kersen kan zowel zoet als zuur zijn. De zoete kers wordt in België 'kers' genoemd en de zure variant wordt daar 'kriek' genoemd. Die naam ken je misschien wel van kriekbier. Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwartpurper, helderrood en oranjegeel. Tegenwoordig zijn er vooral geïmporteerde kersen in ons land verkrijgbaar, waarvan er veel uit Griekenland komen. Maar ook in Nederland zijn heerlijke kersen van goede kwaliteit te krijgen. Deze worden met name in de Betuwe geteeld, buiten onder zonwerende netten. Maak dit seizoen eens een tussenstop (op de fiets!) bij een teler en trakteer jezelf op dit heerlijke fruit. Reken dan 125 g als 1 stuk fruit. Geniet ervan, want deze traktatie is maar kort!

Kijk voor meer informatie en inspiratie op deze pagina over zomergroenten en -fruit.