Tips: zo eet je met gemak genoeg groenten en fruit!

Met deze tips kun je direct aan de slag om iedere dag lekker veel groenten en fruit te eten. In onze Veggipedia weekmenu's staan overheerlijke groenterijke recepten voor de avondmaaltijd. Sommige van die recepten bevatten je dagelijkse portie van 250 gram groenten, maar sommige ook niet. Mocht je nou niet de 250 gram groenten in de avondmaaltijd kunnen verwerken, dan zijn er nog voldoende mogelijkheden om groenten (en je 200 gram fruit!) op andere momenten van de dag te eten. Hieronder laten wij je zien hoe! 

Ontbijt

Tip 1: Voeg fruit toe aan je ontbijt
Fruit is een natuurlijke zoetmaker en geeft je ontbijt nog meer smaak. Je kunt het overal aan toevoegen, zoals yoghurt, brood, havermout en pannenkoeken. Zo hoef je niet veel aan je normale ontbijtgewoonten te veranderen. Met onderstaande ontbijtrecepten geven we je wat inspiratie. 

Ontbijtrecepten

Lunch

Tip 2: Probeer eens iets anders dan brood
In Nederland houden we van brood. Brood is heerlijk, maar er zijn nog zo veel andere lekkere lunchopties. Door het thuiswerken is het nu nóg makkelijker om hiermee te experimenten. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere salade, soep of een omelet met groenten. Of nog makkelijker: eet restjes van de avond ervoor. Zo kom je makkelijker aan extra groenten en voorkom je bovendien dat je eten weg gooit. Houd je niet vaak restjes over? Dan kun je (een) extra portie(s) van je avondeten maken zodat je die de dag erna ook als lunch kunt eten. Dit kost nauwelijks extra tijd, handig toch? 

Tip 3: Groenten en fruit op je brood
Natuurlijk kun je alsnog boterhammen eten als lunch. Hier kun je makkelijk wat groenten en fruit aan toevoegen. Wat dacht je van plakjes komkommer of tomaat op je boterham met kaas, plakjes banaan op een boterham met pindakaas, of en heerlijke boterham met aardbeien? 

Hieronder staat een aantal lunchrecepten voor nog meer inspiratie!

 

Lunchrecepten

Smaakt dit naar meer?

We hebben nog veel meer groente- en fruitrijke recepten

Tussendoortjes en snacks

Tip 4: Snack met groenten en fruit
Fruit kennen we allemaal als tussendoortje. Nu veel van ons noodgedwongen thuis zitten, is het makkelijker te variëren met fruit. We hoeven het nu immers niet mee te nemen naar werk of school. Heel makkelijk om even een kiwi doormidden te snijden om vervolgens lekker uit te lepelen. Vind je een appel maar saai? Snijd het dan in stukjes en voeg wat kaneel en rozijnen toe. Zo kun je eindeloos blijven variëren!

Snacken met groenten wordt steeds populairder. Neem bijvoorbeeld snacktomaatjes, komkommers,  radijsjes en paprika. Deze lenen zich uitstekend om te dippen in hoemoes of guacamole. Lekker als snack tussendoor maar ook op de borrelplank!

Tip 5: Zet groenten en fruit in het zicht
Zet groenten- en fruitsnacks in het zicht, bijvoorbeeld op je bureau naast je computer. Zo pak je veel sneller die gezonde snack. Dit werkt overigens andersom ook erg goed. Wil je minder snoepen? Berg dat snoep en die koek dan zo ver mogelijk op. Hoe meer moeite je ervoor moet doen, hoe minder snel je het pakt. 

Kijk hieronder voor nog meer inspiratie voor recepten voor tussendoortjes en snacks! 

Recepten voor tussendoortjes en snacks